Ταξίδι στο ηρωικό παρελθόν

Με σύμμαχο τον καλό καιρό και τον παιδικό ενθουσιασμό πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019 στις 10:30 το πρωί εκπαιδευτική εκδρομή από τα τμήματα των Νεανικών Κατηχητικών Συνάξεων της Ενορίας μας στο πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ» που βρίσκεται στη Μαρίνα του Φλοίσβου στα πλαίσια του εορτασμού της εθνικής εορτής 28ης Οκτωβρίου .
Η επίσκεψη αυτή έδωσε την ευκαιρία  να γνωρίσουμε από κοντά  το πιο ζωντανό κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, το ένδοξο Θωρακισμένο Καταδρομικό «Γ. ΑΒΕΡΩΦ» το οποίο πήρε μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους, στον Α’ παγκόσμιο πόλεμο, στην μικρασιατική εκστρατεία και στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο.
Σήμερα το πλοίο είναι μνημείο που τιμά αυτούς που υπηρέτησαν και έπεσαν στη διάρκεια της ένδοξης ιστορίας του και συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με τη διαμόρφωση ιστορικών γεγονότων εθνικής εμβέλειας χωρίς ουδέποτε να γνωρίσει την ήττα και την ατίμωση.
Η επίσκεψη περιελάμβανε ενημέρωση σχετικά με την ιστορία και το ρόλο που διαδραμάτισε στους σύγχρονους αγώνες για την απελευθέρωση της πατρίδος το πλοίο και ξενάγηση στους χώρους του. Γνωρίσαμε σπιθαμή προς σπιθαμή όχι μόνο κάθε χώρο αλλά και ολόκληρη την ιστορία του ένδοξου αυτού πλοίου της σύγχρονης Ελλάδος και είδαμε από κοντά τον εξοπλισμό ενός πλωτού μουσείου. Στόχος της εκπαιδευτικής επίσκεψης ήταν τα παιδιά και οι νέοι μας να έρθουν σε επαφή με την ιστορία του τόπου τους, μέσα απ’ αυτό το ένδοξο ιστορικό πλοίο. Κατηχητές, παιδιά και γονείς αποκόμισαν τις καλύτερες εντυπώσεις και εξέφρασαν τις θερμές ευχαριστίες για την ευκαιρία που τους δόθηκε ώστε να ξεναγηθούν στο ιστορικό αυτό πλοίο. 
Ιδιαίτερη συγκίνηση και εθνική περηφάνια νιώσαμε όταν (ύστερα από ειδική άδεια που μας δόθηκε), τελέσαμε επιμνημόσυνη δέηση στο παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται στο πλοίο υπερ μακαρίας μνήμης του πληρώματος του ιστορικού πλοίου και όλων των Ελλήνων ηρώων του 1940. 
Επίσης τα παιδιά μας είδαν από κοντά το ιστορικό ιστιοφόρο «Ευγένιος Ευγενίδης», μια κομψή τρικάταρτη σκούνα του 1929 που χρησιμοποιείται σαν εκπαιδευτικό ιστιοφόρο της Σχολής  Ναυτικών Δοκίμων, το καλωδιακό ατμόπλοιο «Θαλής ο Μιλήσιος» και ένα πιστό αντίγραφο αθηναϊκής τριήρους την «ΟΛΥΜΠΙΑΣ».
Χρόνια Πολλά Ελλάδα!

Δείτε Φωτογραφικό Υλικό

Εκ της Ενοριακής Νεανικής Εστίας
Ιερού Ναού Αγίου Στυλιανού Γκύζη

     


     

Ξεκίνησαν τα μαθήματα Παραδοσιακής Μουσικής στην Ενορία μας

Ξεκίνησαν και φέτος τα Μαθήματα Παραδοσιακής Μουσικής από την χορωδία του Ενορίας μας. Ο Αγιασμός και η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019  στην αίθουσα της Ενοριακής Νεανικής Εστίας.
Η Παραδοσιακή Μουσική και το τραγούδι είναι συνυφασμένα με όλες τις πτυχές της ψυχής του ανθρώπου και σε κάθε λύπη και χαρά αποτελεί έκφραση συναισθημάτων.
Υπεύθυνος της χορωδίας είναι ο Πρωτοψάλτης του Ναού μας κ. Χαράλαμπος Αντωνακόπουλος.
Σας περιμένουμε να τραγουδήσετε μαζί μας κάθε Δευτέρα 6:00 - 7:00 το απόγευμα!

Δείτε Φωτογραφικό Υλικό

Εκ της Ενοριακής Νεανικής Εστίας
Ιερού Ναού Αγίου Στυλιανού Γκύζη

           


  

Ξεκίνησαν τα μαθήματα Παραδοσιακών Χορών

Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019 ξεκίνησαν τα μαθήματα εκμάθησης Παραδοσιακών Χορών στην Ενορία μας. Τα Τμήματα Παραδοσιακών Χορών της Ενορίας Αγίου Στυλιανού Γκύζη, συμβάλλουν στην προβολή και διάσωση της μουσικής και χορευτικής μας παράδοσης. Λειτουργούν Τμήματα παιδικά και ενηλίκων. Φιλοδοξία είναι και οι δυο γενιές να χορεύουν ελληνικά, να δημιουργούν πολιτισμό και να τον μεταδίδουν. Τα χορευτικά τμήματα συμμετέχουν σε εκδηλώσεις εντός και εκτός Ενορίας. Διδάσκονται χοροί του ελληνισμού από τη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ήπειρο, το Αιγαίο, το Ιόνιο, την Κρήτη, τη Μικρά Ασία, τον Πόντο, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Κύπρο. Οι πρόβες των χορευτικών ομάδων, μικρών και μεγάλων, πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή απόγευμα, την περίοδο της Μ. Τεσσαρακοστής πραγματοποιούνται ημέρα Σάββατο τις ίδιες ώρες στην αίθουσα της Ενοριακής Νεανικής Εστίας πλησίον του Ιερού Ναού.
Το πρόγραμμα των μαθημάτων είναι: 
1ο Παιδικό Τμήμα 19:00 – 20:00 (για μαθητές Γυμνασίου) Το τμήμα θα λειτουργήσει εφόσον συμπληρωθούν 10 και πλέον μαθητές. Συμμετοχή 3 ευρώ
2ο Τμήμα Λυκείου – Νέων & Ενηλίκων 20:00 – 21:00 συμμετοχή 7 ευρώ 
         
Διδάσκει ο Χοροδιδάσκαλος κος Στέφανος Μουστάκης, δάσκαλος χορού στο Εθνομουσικολογικό Ίδρυμα – Κέντρο Παραδοσιακών Χορών Πέτρου Ζήση στο Χαλάνδρι Αττικής.
Όσοι ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 6948176608, 6977387010, 6973519591.
Η πρόσκληση παραμένει ανοιχτή για μικρούς και μεγάλους.

   Εκ της Ενοριακής Νεανικής Εστίας
Ιερού Ναού Αγίου Στυλιανού Γκύζη

        


           

Ξεκίνησαν τα μαθήματα Σκακιού και φέτος στην Ενορία μας

Μια ακόμη δραστηριότητα για τον Ιερό Ναό Αγίου Στυλιανού Γκύζη. Στα τμήματα των Νεανικών Κατηχητικών Συντροφιών εντάχθηκαν από πέρσυ  Μαθήματα Σκακιού, που ξεκίνησαν την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019. Οι μικροί μαθητές υποδέχτηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό και αυτή την δράστηριότητα.
Στόχος της Ενοριακής Νεανικής Εστίας Αγίου Στυλιανού Γκύζη είναι τα παιδιά και οι Νέοι μέσω της ενασχόλησής τους με το σκάκι σαν πνευματικό άθλημα, να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους, να βελτιώσουν την αυτοσυγκέντρωση και ευρηματικότητά τους, καθώς επίσης να τους καλλιεργηθεί η υπευθυνότητα και η ευγενής άμιλλα. Προσφέροντας επιλογή δημιουργικής ενασχόλησης αλλά και ένα άθλημα για εκείνους που θέλουν να εμβαθύνουν περισσότερο.
Οι μικροί σκακιστές και οι έφηβοι μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα κάθε Τετάρτη απόγευμα και ώρα 18:00 - 19:00 για παιδιά Α΄ Β΄ Γ΄ Δ΄ Ε΄ ΣΤ΄ και Γυμνάσιο στην αίθουσα της Νεανικής Εστίας  Λυκαίου 16 έναντι Ιερού Ναού. Κόστος Συμμετοχής 3 Ευρώ!
Δάσκαλος Σκακιού κ. Μάρκος Ηλιάδης – Προπονητής στην Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία.  
Πληροφορίες:  Πρεσβ. Αντώνιος Μπεζαΐτης, 6977387010  Πρεσβυτέρα Σπυριδούλα – Άννα Μπεζαΐτη, 6973519591

Εκ της Ενοριακής Νεανικής Εστίας
Ιερού Ναού Αγίου Στυλιανού Γκύζη

      


     

Τα Κατηχητικά μας ξεκίνησαν !!

Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019 έγινε η έναρξη των Κατηχητικών Νεανικών Συντροφιών της Ενορίας Αγίου Στυλιανού Γκύζη. Το πρωί της Κυριακής τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό μας και στη συνέχεια ο καθιερωμένος εναρκτήριος Αγιασμός. Ο υπεύθυνος Ιερέας Νεότητος πρεσβ. Αντώνιος Μπεζαΐτης μαζί με τους Κατηχητές και τις Κατηχήτριες κάλεσαν τα παιδιά και τους νέους με αφίσες και προσωπικές προσκλήσεις, πού μοιράσθηκαν σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων και του Γυμνασίου – Λυκείου της Ενορίας μας.
Στην πατρική μας πρόσκληση ανταποκρίθηκαν αρκετά παιδιά, όχι όμως όλα. Η πρόσκλησή μας είναι ανοικτή και περιμένουμε περισσότερα παιδιά και νέους στις Κατηχητικές Νεανικές μας Συνάξεις. Η καμπάνα της Εκκλησίας θα χτυπάει κάθε εβδομάδα, η πόρτα της Ενορίας μας θα είναι πάντοτε ανοικτή και οι Κατηχητές μας θα περιμένουν με χαρά τα παιδιά, μικρά και μεγάλα.
Πιστεύουμε όμως, ότι χρειάζεται και η καλή παρακίνηση από τους Γονείς, αλλά και τους καλούς Εκπαιδευτικούς, που υπηρετούν στα Σχολεία της Ενορίας μας. Οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, στη δύσκολη εποχή που ζούμε, η επαφή των παιδιών τους με την Εκκλησία, μόνο ωφέλεια έχει να τους δώσει! Γι’ αυτό χρειάζεται και η δική τους βοήθεια, ώστε να θυμίζουν στα παιδιά τους πόσο σημαντικό είναι να έρχονται στην Εκκλησία και στις Νεανικές Κατηχητικές Συντροφιές της Ενορίας μας.
Στο σύντομο μήνυμα που απεύθυνε προς τα παιδιά ο πρωτοπ. Αθανάσιος Γιακουμάκης προέτρεψε παιδιά και Γονείς να συνδέσουν την ζωή τους με τον Χριστό μας. Τους υπενθύμισε το χρέος που έχουν ως Γονείς να οδηγήσουν τα παιδιά στον αληθινό δρόμο Του Θεού. Εκεί θα μάθουν την Αλήθεια και θα ζήσουν την αληθινή ζωή στην ζεστή αγκαλιά της Εκκλησίας με οδοδείκτη Τον Χριστό.  
Μετά τις εγγραφές τα παιδιά πήραν ένα μικρό ενθύμιο αγάπης για την φετινή χρονιά, ενώ το πλούσιο κέρασμα που προσφέρθηκε σε όλα τα παιδιά έκανε την έναρξή μας ακόμα καλύτερη.
Ας ευχηθούμε ο Θεός να ευλογεί και να αγιάζει και φέτος την προσπάθειά μας και να δίνει την δυνατότητα να γνωρίσουμε καλύτερα μέσα από τις Κατηχητικές Νεανικές Συντροφιές, Τον Θεό και τον άνθρωπο.

Δείτε Φωτογραφικό Υλικό

Εκ της Ενοριακής Νεανικής Εστίας
Ιερού Ναού Αγίου Στυλιανού Γκύζη

  


  

Δείτε Επίσης:

      

«Θέλω να με καταλαβαίνεις» – Ημερίδα για τη σχέση εφήβων και ενηλίκων
Διεθνές επιστημονικό Συνέδριο «Ο Πόντος των Ελλήνων. Ο Πόντος της οικουμένης»
4ήμερη Εκδρομή στην Μακεδονία αποκλειστικά για Νέους
«ΣΥΜΒΟΛΑ»: το νέο επιτραπέζιο παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους!
   


 

Εάν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε το Ενημερωτικό, παρακαλούμε πατήστε εδώ
Εάν λαμβάνετε το Ενημερωτικό περισσότερες από μία φορά, παρακαλούμε πατήστε εδώ