Τεύχος 6 - 26 Απριλίου 2016

Το Σάββατο του Λαζάρου στις Κατασκηνώσεις της Αρχιεπισκοπής

Τις πύλες της αλλά και την αγκαλιά της άνοιξε για άλλη μια φορά η Κατασκήνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στη θέση Μαρσόρη Αυλώνα Αττικής.
Με πολύ όρεξη για παιχνίδι 80 περίπου παιδιά και Γονείς ξεκινήσαμε μετά την αναστάσιμη Θεία Λειτουργία το Σάββατο του Λαζάρου 23 Απριλίου 2016 με προορισμό μας τις Κατασκηνωτικές Εγκαταστάσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Παιδιά όλων των βαθμίδων των Νεανικών Συντροφιών του Ιερού Ναού Αγίου Στυλιανού Γκύζη συμμετείχαν. Μόλις φτάσαμε ξεκίνησε η καθιερωμένη Κατηχητική Συνάντηση του Σαββάτου. Μετά σειρά είχε η δημιουργική απασχόληση των παιδιών. Δημιουργήθηκαν δύο εργαστήρια, το πρώτο κατασκευή και στολισμό πασχαλινής λαμπάδας και το δεύτερο βάψιμο και στολισμό πασχαλινών αυγών.  Ανά ομάδα και κάθε παιδί ξεχωριστά έφτιαξε τη δική του λαμπάδα από φύλλο κηρήθρας με την καθοδήγηση και βοήθεια των Κατηχητών. Στη συνέχεια οι λαμπάδες στολίστηκαν με πασχαλινά στολίδια και κορδέλα. Στον επόμενο σταθμό βάψαμε αυγά που και αυτά στολίστηκαν με χαλκομανίες και πολύ…. παιδική δημιουργικότητα! Δεν έλλειπαν βέβαια και οι σταυροί από φύλλα φοίνικα τους οποίους έφτιαξαν οι Γονείς που συμμετείχαν στην εκδρομή για να μοιραστούν στο εκκλησίασμα την επόμενη ημέρα, Κυριακή των Βαΐων.
Το μεσημέρι γευματίσαμε όλοι μαζί στην τραπεζαρία της Κατασκήνωσης παίρνοντας δυνάμεις για το παιχνίδι στα γήπεδα, τραγουδήσαμε και ψάλαμε τα κάλαντα του Λαζάρου. Μετά την ευχαριστία της μεσημεριανής κοινής τράπεζας, οι μπάλες βγήκαν και οι αγώνες ξεκίνησαν…
Κρατώντας τις χειροποίητες λαμπάδες και τα βαμμένα αυγά μαζί με τις υπέροχες αναμνήσεις μας από άλλη μια εκδρομή, ξεκινήσαμε για την επιστροφή. Αναμφίβολα ήταν μια όμορφη γεμάτη εμπειρίες εκδρομή. Ευχόμαστε σε όλους καλή Μεγάλη Εβδομάδα και Καλή Ανάσταση.
 

Δείτε  το Φωτογραφικό υλικό

  


Οι Κατηχητικές Νεανικές Συντροφιές μας πήγαν Θέατρο !!

Μια ξεχωριστεί εμπειρία έζησαν τα μικρά παιδία των Κατηχητικών Νεανικών Συντροφιών του Ιερού Ναού Αγίου Στυλιανού Γκύζη, το απόγευμα της Κυριακής 3 Απριλίου 2016.
Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία και τη χαρά να παρακολουθήσουν δωρεάν την εντυπωσιακή παιδική θεατρική παράσταση «Θρίαμβος στην Κερασοχώρα» που προβλήθηκε στο θέατρο Καλουτά (Πολυχώρος Άννα & Μαρία Καλουτά) στον Νέο Κόσμο.
Τα παιδιά συνόδευαν οι Κατηχήτριες τους κα Παρασκευή Σιαμανδούρα και κα Χριστίνα Σβάρνα. Στον δρόμο για την επιστροφή συζητήσαμε τα πολλά και ενδιαφέροντα μηνύματα που ήθελε να μας περάσει η παράσταση, ενώ παράλληλα κάναμε και μια μικρή ξενάγηση περνώντας από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας.
Παιδιά και Κατηχήτριες χάρηκαν την απογευματινή τους βόλτα στο Κέντρο της Αθήνας, διασκέδασαν με την θεατρική παράσταση και ευχήθηκαν να έχουν και άλλες παρόμοιες ευκαιρίες.
Περίληψη έργου
Σ” ένα όμορφο και γαλήνιο δάσος ζει μια καταπληκτική συντροφιά!
Η Κερασούλα, το μικρό καλοσυνάτο κερασάκι, ο Κοκόρ, ο αρχηγός του κοτετσιού, ο κόκορας του δάσους, η Κοτρίν η επιστάτρια του μεγάλου κοτετσιού, η σοφή δεσποινίδα Κουκού, η έξυπνη και συμπονετική κουκουβάγια που δίνει λύσεις σε όλα τα προβλήματα του δάσους. Τέλος ο γενναίος μας Λαγουδέλης με την ευαίσθητη καρδιά. Σα μαύρη σκιά του δάσους ζει ο Αγκάθας, το αγκάθι που πληγώνει την όμορφη παρέα μας, και φυσικά κανείς δεν τον θέλει για συντροφιά. Όμως…. ο Αγκάθας αισθάνεται πολύ μόνος του, πώς θα ζήσει;
Μέσα σε όλα αυτά…. η εμφάνιση του ξυλοκόπου αναστατώνει τη ζωή του γαλήνιου δάσους. Θα κατορθώσει η μικρή μας συντροφιά να τα βγάλει πέρα;
Να πολεμήσει την ανθρώπινη δύναμη;
Πρόκειται για ένα έργο αφιερωμένο στο δάσος, στα ζώα και τα φυτά του, και σε όλα εκείνα τα συναισθήματα που ξυπνά η επαφή με τη φύση.
Ένα έργο γεμάτο δράση, και περιπέτεια. Με τραγούδια που εξυμνούν την φιλία, την ομαδικότητα με μηνύματα αγάπης και σεβασμού για το δάσος! Μια παράσταση που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι!

   

Δείτε  το Φωτογραφικό υλικό
      


    Οι Νεανικές Κατηχητικές Συντροφιές στα έδρανα της Παλαιάς Βουλής

Μια ξεχωριστή εμπειρία έζησαν 70 παιδιά και νέοι των Κατηχητικών Συντροφιών του Ιερού Ναού Αγίου Στυλιανού Γκύζη, την Κυριακή 27 Μαρτίου 2016 κατά την διάρκεια της επίσκεψής τους στο Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής στο κέντρο της Αθήνας στα πλαίσια του εορτασμού της Εθνικής Παλιγγενεσίας 1821.
Τα παιδιά με τη βοήθεια του Κατηχητή κου Γεωργίου Μπουκουβάλα αλλά και την σημαντική βοήθεια όλων των Κατηχητών είχαν την ευκαιρία, να δουν από κοντά τις προσωπογραφίες των αγωνιστών του 1821, όπλα ονομαστών αγωνιστών (Κολοκοτρώνη, Καραϊσκάκη, Νικηταρά, Πετρόμπεη και άλλων), παραδοσιακές ενδυμασίες από διάφορα μέρη της Πατρίδας μας, σημαίες-λάφυρα από τις μάχες των Ελλήνων με τους Τούρκους, την « Χάρτα της Ελλάδος» του Ρήγα Βελεστινλή, το γραφείο του Πατριάρχη του Γρηγορίου του Ε΄, άμφια Ιεραρχών, πορτραίτα Φιλελλήνων καθώς επίσης και την ιστορία του Ναυτικού της Ελλάδος κατά την Επανάσταση. Τα εκθέματα του Μουσείου εντυπωσίασαν μικρούς και μεγάλους. Θύμισαν την ένδοξη ιστορία του τόπου μας και τους ηρωικούς αγώνες των προγόνων μας για το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας.
Τέλος τα παιδιά και οι νέοι περιηγήθηκαν και στην μεγαλοπρεπή ιστορική αίθουσα συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής, του πρώτου Ελληνικού Κοινοβουλίου (1875-1935) και κάθισαν στα έδρανα των Βουλευτών. Τα παιδιά συνοδεύονταν από τον Υπεύθυνο Ιερέα Νεότητος του Ιερού Ναού πρεβ. Αντώνιο Μπεζαΐτη, τους Κατηχητές, τις Κατηχήτριές τους και Γονείς.
  

Δείτε  το Φωτογραφικό υλικό

     


     

Δείτε επίσης:

Το Forum Ενοριακής Νεανικής Εστίας

Κατασκηνώσεις Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών