Εορτασμός 25ης Μαρτίου 1821 «Όταν το ράσο έγινε σημαία»

 

      

Μέσα σε ιδιαίτερα πανηγυρικό κλίμα για την εορτή της εθνικής παλιγγενεσίας οι Νεανικές Κατηχητικές Συντροφιές του Ιερού Ναού Αγίου Στυλιανού Γκύζη πραγματοποίησαν το απόγευμα του Σαββάτου 23 Μαρτίου 2019 εορταστική εκδήλωση τιμής και μνήμης, αφιερωμένη στους ήρωες που αγωνίστηκαν για Του Χριστού την πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία. Την εκδήλωση που έλαβε χώρα στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα της Νεανικής Εστίας άνοιξαν τα κορίτσια Ιωάννα Καραθανάση, μαθήτρια της Α΄ Λυκείου και Κλεοπάτρα Μπουκουβάλα, μαθήτρια Β΄ Γυμνασίου που μέσα από εντυπωσιακή εισήγηση παρουσίασαν το κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης «Όταν το ράσο έγινε σημαία». Κεντρικό ρόλο στην εκδήλωση είχαν οι ήρωες Κληρικοί της Ελληνικής Επανάστασης «ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄, ο Γρηγόριος Επίσκοπος Μεθώνης, ο Ησαϊας Σαλώνων, ο Αθανάσιος Διάκος, ο Γρηγόριος Δικαίος ή Παπαφλέσσας, ο Νεόφυτος Καρύστου, και ο Παλαιών  Πατρών Γερμανός». 

Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια η Ζωντανή Παραδοσιακή Ορχήστρα  που παίζοντας και τραγουδώντας παραδοσιακά τραγούδια της 25ης Μαρτίου τίμησε και στόλισε με το δικό της ξεχωριστό τρόπο την Εθνική  μας Επέτειο. Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να κάνουμε στο Παιδικό Τμήμα Παραδοσιακού Χορού της Ενορίας μας που σε άψογη εκτέλεση – παράσταση χόρεψαν και απεύθυναν τα δικά τους μηνύματα για τη σημαντική Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου τιμώντας τον ηρωισμό και τη θυσία των Κλεφτόπουλων, του Γέρου του Μοριά Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, των Σαράντα Παλληκαριών και των Ηρωικών Γυναικών της Μακρινίτσας που προτίμησαν να πέσουν και να πνιγούν στα νερά της Αραπίτσας της Νάουσας για να γλιτώσουν από την αιχμαλωσία και τις θηριωδίες των Τούρκων κατακτητών. Αρκετά χειροκροτήματα όμως απέσπασαν και οι Τσολιάδες της παρέας μας που με συγκινητικό και θαρραλέο τρόπο μας έστειλαν το μήνυμά τους.  

Τέλος την εκδήλωση έκλεισε ο π. Χρήστος Παναγιωτόπουλος προϊστάμενος του Ιερού Ναού ο οποίος συνεχάρη και ευχαρίστησε  όλους τους συμμετέχοντες της εορταστικής εκδήλωσης  για τα συναισθήματα ενθουσιασμού που σκόρπισαν, τιμώντας τους ήρωες Κληρικούς και τους ένδοξους αγώνες που έδωσαν για την απελευθέρωση της Ελλάδας.

 

Δείτε το φωτογραφικό υλικό...

 

Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821! Ζήτω το έθνος!

  

Εκ της Ενοριακής Νεανικής Εστίας
Ιερού Ναού Αγίου Στυλιανού Γκύζη

      


 

Εκδρομή στο Ιστορικό κέντρο της Αθήνας

 

   

Μια ακόμη πολλαπλώς ωφέλιμη δραστηριότητα με τη χάρη Του Θεού κατέγραψαν στο ενεργητικό τους οι Νεανικές Κατηχητικές Συντροφιές της Ενορίας Αγίου Στυλιανού Γκύζη.  Συγκεκριμένα την Κυριακή 3 Μαρτίου 2019 με την φροντίδα των Κατηχητών και του εφημερίου π. Αντωνίου Μπεζαΐτη υπευθύνου Ιερέως Νεότητος του Ιερού Ναού, τα παιδιά συνοδευόμενα από τους Κατηχητές πραγματοποίησαν προσκυνηματική εξόρμηση στο κέντρο της Αθήνας.

Στα πλαίσια του εβδομαδιαίου αφιερώματος στην Κυρά των Αθηνών Αγία Φιλοθέη,  ξεκινήσαμε την εξόρμησή μας από τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου όπου προσκυνήσαμε το σκήνωμα της Αγίας Φιλοθέης και του εθνομάρτυρα Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το αρχοντικό των Μπενιζέλων το οποίο ανεγέρθηκε πιθανότατα στο πρώτο μισό του 18ου αιώνα. Είναι το τελευταίο σωζόμενο κονάκι στην Αθήνα και ένα από τα λίγα παραδείγματα ανάλογων αρχοντικών. Με την ιστορία του κτηρίου έχει συνδεθεί από την προφορική παράδοση η Ρεβούλα Μπενιζέλου, η μετέπειτα οσία Φιλοθέη. Θεωρείται ότι έζησε στο χώρο αυτό, στα κτίσματα που προϋπήρχαν της ανέγερσης του αρχοντικού. Πρόκειται για δύο λιθόκτιστες διώροφες οικίες με κεραμοσκεπή, ίχνη των οποίων είναι ορατά μέχρι σήμερα στο κατώι του μνημείου.

Στην συνέχεια περπατήσαμε ένα στενό δρομάκι στην Αθήνα που έχει κραταιά ιστορία, δυσανάλογη σε σχέση με το μέγεθός του. Πρόκειται για την οδό Αγίου Ανδρέου, όπου βρίσκεται το Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών αλλά και παραπλεύρως ο ναΐσκος του Αγίου Ανδρέα. Στέκει εκεί υπερήφανος για να θυμίζει στους πιστούς αλλά και στους περαστικούς πως πρόκειται για έναν από τους ιστορικότερους τόπους των Αθηνών. Εκεί βρισκόταν το πρώτο Μοναστήρι της Οσίας Φιλοθέης η οποία είχε ανεγείρει και τον Ναό εις μνήμην του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα.

Εν συνεχεία κατευθυνθήκαμε στην οδό Λευκωσίας 40, δύο παράλληλους δρόμους κάτω από την Πατησίων, υπάρχει ένα ιστορικό μνημείο του 16ου αιώνα μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας. Πρόκειται για τον Ναό του Αγίου Ανδρέα, ο οποίος αποτελούσε το καθολικό μιας μικρής αλλά ακμάζουσας και πολυπληθούς γυναικείας Μονής. Η Μονή αυτή ήταν μετόχι της κεντρικής μεγάλης Μονής της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας στην πόλη των Αθηνών, στην οποία «πολλοί ακούοντες την φήμην της αγίας προσερχόμενοι ελάμβανον ψυχικάς και σωματικάς ιατρείας». Λόγω του μεγάλου πλήθους των πιστών που συνέρρεαν, η Αγία Φιλοθέη έκτισε και άλλα μοναστήρια, μακριά από την πόλη, στο Χαλάνδρι, τα Πατήσια, το Ψυχικό και την Καλογρέζα. Στο μετόχι των Πατησίων σύχναζε και η ίδια όπου «εφιλοσόφει και συνησκείτο μετά των υπ’ αυτήν». Σύμφωνα με τον βίο της Αγίας Φιλοθέης, κάποιοι Τούρκοι που τη μισούσαν τόσο για το φιλανθρωπικό και κοινωνικό της έργο, όσο και για τη φυγάδευση κοριτσιών προς αποφυγή εγκλεισμού τους σε τουρκικά χαρέμια, πήγαν τη νύχτα της 2ας Οκτωβρίου 1588 στη μονή των Πατησίων, όπου οι μοναχές τελούσαν ολονύχτια ακολουθία προς τιμή του πολιούχου των Αθηνών Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Πέντε από αυτούς άρπαξαν την Αγία Φιλοθέη, την έδεσαν σε μια κολώνα και την μαστίγωσαν αφήνοντάς της μισοπεθαμένη. Η Αγία δέχτηκε τη βοήθεια και περιποίηση των άλλων μοναχών, οι οποίες τη μετέφεραν στη μονή της Καλογρέζας, όπου υπέκυψε στα τραύματά της, στις 19 Φεβρουαρίου 1589. Ενταφιάστηκε στη δεξιά πλευρά του ιερού βήματος του Αγίου Ανδρέα, ενώ πολύ αργότερα το σκήνωμά της μεταφέρθηκε στη Μητρόπολη Αθηνών, όπου φυλάσσεται σε ασημένια λάρνακα μέχρι σήμερα.

Ως κατευόδιο θερμές ευχαριστίες απεύθυνε ο Ιερέας στους συμμετέχοντες και σε όλους εκείνους που κοπίασαν για να υλοποιηθεί η εξόρμηση, ευχήθηκε δε και στο μέλλον να επιτρέψει ο Θεός τέτοιες  δραστηριότητες. Τέλος όλοι μαζί απολαύσαμε την μικρή έκπληξη που μας είχε ετοιμάσει η Ενορία μας τιμώντας κατάλληλα την Κυριακή των Αποκρέων με… «Νοστιμιές Θάνου».

 

Δείτε το φωτογραφικό υλικό...

 

Εκ της Ενοριακής Νεανικής Εστίας
Ιερού Ναού Αγίου Στυλιανού Γκύζη

      

Δείτε Επίσης:
 

Πενθήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην Καππαδοκία

 

Διήμερο εξοικείωσης με βασικές έννοιες της πρόληψης των εξαρτήσεων και δημιουργικές πρακτικές

           


Εάν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε το Ενημερωτικό, παρακαλούμε πατήστε εδώ
Εάν λαμβάνετε το Ενημερωτικό περισσότερες από μία φορά, παρακαλούμε πατήστε εδώ