Εκτύπωση

Τα μαθήματα απευθύνονται σε τελείως αρχάριους αλλά και σε προχωρημένους μαθητές, οι οποίοι θέλουν να διευρύνουν τις γνώσεις τους και να βελτιώσουν τις τεχνικές τους στην τέχνη της Βυζαντινής Αγιογραφίας.

Πρόκειται για ταχύρυθμα εντατικά δωρεάν μαθήματα τα οποία γίνονται στην αίθουσα της Ενοριακής Νεανικής Εστίας - Λυκαίου 16 - κάθε Πέμπτη απόγευμα 18:00 - 20:00 

Πρώτο Μάθημα Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018  ώρα 6:00 - 8:00 το απόγευμα! 

Κάνε την Εγγραφή σου ΕΔΩ 

Πληροφορίες στα τηλέφωνα 6938554310, 2106464274,

Θα μιλήσουμε για την βυζαντινή αγιογραφία και τους κανόνες που την διέπουν, έτσι ώστε οι Μαθητές να κατανοήσουν τις βασικές αρχές και την εικαστική φιλοσοφία της ορθόδοξης εικονογραφίας. Ως αναφορά το πρακτικό μέρος των μαθημάτων, σκοπός μας είναι τα μαθήματα να γίνονται με ένα όσο πιο κατανοητό και ξεκάθαρο τρόπο για τους μαθητές, έτσι ώστε να μπορούν εύκολα να εφαρμόζουν στην πράξη αυτά που διδάσκονται. Δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στην πρακτική εξάσκηση του μαθητή έτσι ώστε να κατανοήσει και να αφομοιώσει το τεχνικό κομμάτι (την τεχνική) της αγιογράφησης μιας βυζαντινής εικόνας.

 

Ενδύματα
Θα ζωγραφίσουμε και θα μελετήσουμε τα ενδύματα των αγίων έτσι ώστε να κατανοήσουμε σε βάθος την ιδιαίτερη εικαστική φιλοσοφία της γραμμής της βυζαντινής ζωγραφικής που προσδίδει στην αγιογραφία τα ιδιαίτερα και μοναδικά χαρακτηριστικά της. Επίσης σκοπός μας είναι να κατανοήσουν οι μαθητές τα διάφορα στάδια της ζωγραφικής ενός ενδύματος ξεκινώντας από το προπλασμό έως και τα τελικά φωτίσματα. Ο κος Γιώργος Τσιούρης ζωγραφίζοντας ο ίδιος, αλλά και εξηγώντας ταυτοχρόνως θα δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να κατανοήσουν την τεχνική και στην συνέχεια να ζωγραφίσουν οι ίδιοι πάντα με τη καθοδήγηση και βοήθειά του. 

 

Πρόσωπο
Τα πρόσωπα στη βυζαντινή αγιογραφία δεν είναι νατουραλιστικά. Διατηρούν εν μέρει τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά και αναλογίες του ανθρώπινου προσώπου, αλλά ζωγραφίζονται με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε το φυσικό να γίνει πνευματικό και το ανθρώπινο θεανθρώπινο. Θα μελετήσουμε την τεχνική και το ύφος της ζωγραφικής του προσώπου. Οι μαθητές βλέποντας τον κο Γιώργο Τσιούρη να ζωγραφίζει, θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν τα στάδια αλλά και την τεχνική αγιογράφησης του προσώπου από το προπλασμό έως και τις τελευταίες ψιμιθιές. Στη συνέχεια πάντα με τη καθοδήγηση και τη βοήθειά του θα ζωγραφίζουν το πρόσωπο.                                                                                         

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΟΥΡΗΣ

(βιογραφικό σημείωμα)


Γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1949. Σπούδασε Ζωγραφική, Θεωρητικές και Ιστορικές Σπουδές, καθώς και Σκηνογραφία στην Α.Σ.Κ.Τ. 1969-1974 (αριστούχος) µε δασκάλους τους Γιάννη Μόραλη, Νίκο Νικολάου, Λευτέρη Καβακάκη, Δημήτρη Μυταρά και Βασίλη Βασιλειάδη. Συνέχισε τις σπουδές του στον Καναδά, στη «School of Fine Arts» του Οντάριο.

ΒΡΑΒΕΙΑ - ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ 


ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ - ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ